Piirustuskurssin portfoliosivut siirretty toisesta sivustosta tänne talteen:

Piirustuskurssi 2014-2015

Teoksiani ja niiden tekovaiheita Salon Kansalaisopiston ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyössä toteuttamassa avoimen ammattikorkeakoulun JOHDANTO PIIRUSTUKSEEN -kurssilla 2014-2015

''JOHDANTO PIIRUSTUKSEEN

Turun Taideakatemian avoimen ammattikorkeakoulun ja
Salon Kansalaisopiston kurssi 2014-2015.
Johdanto piirustukseen -opintojaksoon kuuluivat koko
lukuvuoden kestävä piirustuskurssi sekä kevätkaudella
järjestetty portfoliokurssi.
Kurssi antoi perustiedot piirustuksen materiaaleista,
tekniikoista ja ilmaisutavoista.
Havaintoon perustuvassa työskentelyssä tutkittiin
muodon rakenteita ja suhteita,
tila- ja valovaikutelmia, pintarakenteita
ja materiaalintuntua.
Persoonallista ilmaisua, itsenäistä työskentelyä sekä
palautteen vastaanottamista ja antamista
kehitettiin vapaan piirtämisen yhteydessä.
Keskeistä oli oman tekemisentavan löytäminen ja
vahvistaminen.''


Ajatuksia Piirustus kurssista 2014-15

Piirustuskurssin parasta antia on ollut uusien aihepiirien etsintä, oma tekeminen ja tekemisen yhteydessä uusien kuvataiteellisten keinojen omaksuminen ja piirtämisen jatkuva harjoittelu. Olen huomannut piirustustaitojeni kehittyneen jokaviikkoisten tuntien aikana, olen saanut itselleni paljon katselemalla toisten kurssilaisten työskentelyä ja ideointia sekä osallistumalla keskusteluihin taiteesta, piirtämisestä, materiaalivalinnoista, tekotavoista ja välineistä.

Kuvataiteen tuottamisessa käytettävien välineiden ja materiaalien hallinta ja tekniikan valinta on osa taideteoksen tekemistä. Valinnat vaikuttavat olennaisesti taiteelliseen työskentelyyn ja itse valmiin teoksen sisällölliseen ilmaisuun.

Olen luovasti kokeillut kaikkia mahdollisia ja melkein mahdottomiakin piirtimiä ja nauttinut kokeiluista ja tekemisestä.

Mielestäni kuvataiteen tekniikoita ei voi asettaa tärkeys- ja paremmuus järjestykseen. Taiteen moninaisuus on sen rikkaus, mutta suuntautuupa mihin kuvataiteen erikoisalueeseen tahansa on pidettävä yllä myös piirustustaitoaan. Piirtäminen on erikoisen kiitollinen kuvataiteen alue sillä piirtämisen tekniikoita on helppo oppia ja toteuttaa vähäisilläkin varusteilla ja materiaaleilla melkein missä vain

Kaikilla välineillä ja materiaaleilla on omat erikoislaatuiset ominaisuutensa ja niihin tutustuminen on avartanut näkökulmaa siihen mitä kuvataiteessa voidaan tehdä.

Kunkin piirrostyypin puitteissa voin löytää yhä uusia muuntelumahdollisuuksia. Piirrokseni voi olla taideteos sinänsä, mutta se voi palvella myös keinona ajatella kuvallisesti ja näkyvästi. Lopullista taideteosta on edeltänyt usein joukko esivaiheita ja kokeiluja, piirrettyjä luonnoksia harjoitelmia ja tutkielmia.

Aloittaessani työskentelyn olen valinnut paperin tai muun piirustuspohjan monien mahdollisten vaihtoehtojen joukosta. Erilaisia papereita ja muita piirtämiseen soveltuvia pohjia on tarjolla valtava määrä. Ne vaihtelevat kooltaan, vahvuudeltaan, painoltaan, pintarakenteeltan, väriltään, käyttötarkoitukseltaan ja hinnaltaan.

Olen käyttänyt kallista akvarellipaperia, ilmaisia julistepapereita, puutyöluokan jäteastiasta löytämiäni puunpaloja ja edullisia lehtiöpapereita. Erilaiset piirtimet vaativat erilaisen paperin tai piirustuspohjan. Intohimoisesti rakastamani vahamaalaus eli enkaustiikka toimii parhaiten kiiltävällä kartonkipinnalla, mutta olen kokeillut sitä myös puulle. Muste/tussi maalauksia olen tehnyt sekä edullisille että arvoltaan hinnakkaammille paperilaaduille. Isoille rulla-voimapapereille olen piirtänyt hiilellä ja pastelliliiduilla ja piirustuslehtiöihin lyijykynillä.

Käyttämäni piirustusvälineet ja piirtämisen tekniikka ovat olleet teeemojen aiheiden lisäksi myös innoituksen ja inspiraatioon lähde. Joihinkin assosisoituu valtava määrä omaa kokemusta taiteellisesta työskentelystä alkaen lapsuuteni kuvataideryhmistä ja nuoruuteni kuvataidelukion tunneista sekä uusimpien kurssieni silitysrautakokeiluista ja mixed media-pajoista .

Jokaisella välineellä on myös tärkeä historiallinen sisältönsä, taiteilijat ovat aina oppineet toistensa töistä, ottaneet vaikutteita ja olleet kiinnostuneita siitä miten ja millaisella tekniikalla toiset taiteilijat ovat toteuttaneet omia teoksiaan. Tämä vuorovaikutus ja toisiltamme oppiminen on ollut inspiroivaa ja antoisaa.

Kiitos kurssikavereille ja opettajille lukuvuoden mittaisesta matkasta luovuuteen ja piirtämisen taitamiseen.

© 2020 Hanna-Kaisa Sulavuori-Kettula, Passintie 3, Pertteli, Salo. puh. 044-5162635
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita